Korzyści z picia herbaty
Światowa produkcja herbaty szacowana jest na około 6,5 mln ton rocznie (wg FAO w raporcie “International tea market: market situation, prospects and emerging issues”). Jaki jest udział Polaków w spożywaniu herbaty?
- Turcja (4 kg/osoba/rocznie)
- Irlandia (2,19 kg/osoba/rocznie)
- Wielka Brytania (1,94 kg/osoba/rocznie)
Powyżej 1 kg herbaty na osobę rocznie spożywa się też w Iranie, Rosji, Maroko, Nowej Zelandii, Chile, Egipcie a także w Polsce, co lokuje nasz kraj na 9 miejscu.
- 27% amatorów herbaty w Polsce najchętniej sięga po klasyczną odmianę czarną
- 20% decyduje się na Earl Grey (również odmianę czarnej herbaty)
- 19% na zieloną
W Turcji narodowym napojem jest herbata, którą pije się w małych szklankach, bardzo skoncentrowaną, niezależnie od pogody, czyli gorącą nawet przy 40 stopniach, nigdy z lodem, ale zawsze z dużą ilością cukru. W upalny dzień miłośnik herbaty z Turcji wypija jej 20 szklanek.
Z pewnością słyszałeś o korzyściach płynących z picia herbat ziołowych, zielonej lub czarnej. Istnieje wiele rodzajów herbat znanych ze swojego niezwykle ważnego działania.
Warto wiedzieć, że herbata:
1. Zwiększa odporność organizmu
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są obrońcami organizmu przed agresjami, którym jest on poddawany z zewnątrz poprzez alkohol, zanieczyszczone powietrze, pestycydy, lekarstwa oraz poprzez pozostałości zawarte w pożywieniu. Przeciwutleniacze mogą zapobiegać starzeniu się i występowaniu chorób przewlekłych oraz mają za zadanie poprawiać funkcje układu odpornościowego, dlatego należy wziąć pod uwagę spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak herbaty.
Chociaż trzy najbardziej znane rodzaje herbaty (zielona, biała i czarna) pochodzą z tej samej rośliny - Camellia sinensis, to jednak są zbierane w różnych okresach i przetwarzane różnymi technikami, dlatego też herbata zielona uznawana jest za najbogatszą w przeciwutleniacze.
2. Wspomaga trawienie i działa odtruwająco
W zależności od problemu trawiennego, na który cierpisz, herbaty mają korzystny wpływ na problemy jelitowe. Na przykład herbata zielona i herbata imbirowa skutecznie zapobiegają zaparciom, przyczyniając się do detoksykacji organizmu. Herbatka rumiankowa działa uspokajająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, polecana po posiłkach przy wzdęciach i zgadze.
3. Poprawia funkcje mózgu
Istnieją specjalistyczne badania, które potwierdzają fakt, że czarna herbata poprawia funkcje poznawcze, stymulując krążenie krwi i dotlenienie mózgu. Najbardziej reprezentatywną cechą odżywczą czarnej herbaty jest to, że ma ona wyższy indeks teinowy niż inne rodzaje herbaty. Teina jest substancją roślinną podobną do kofeiny, silnie pobudzającą i energetyzującą.
Drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie, po wodzie oczywiście, jest herbata. Obecnie istnieje ponad 1500 odmian rośliny Camellia sinensis, z którejrobi się wiele rodzajów herbat.
Chińscy filozofowie twierdzili, że herbata jest lepsza niż wino, ponieważ nie powoduje zawrotów głowy ani mdłości. Osobiscie myślę, że od czasu do czasu mały zawrót głowy nikomu nie zaszkodzi.
Czy wiesz, że istnieje kilka odmian herbaty? I że wszystkie pochodzą z jednej rośliny? Wszystkie te odmiany pochodzą wyłącznie z Camellia Sinensis, z głównymi odmianami Sinensis i Assamica i tylko pochodzące z niej napoje można uznać za herbaty. Czytaj dalej...
Komentarze
Prześlij komentarz