Czym jest herbata, a czym napar?

Czy wiesz, że ten gorący napój, który zwykle nazywasz herbatą, to często napar? Niewiele osób wie, że istnieje różnica między tymi terminami. Niezależnie od nazwy, herbaty i napary są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia ze względu na swoje naturalne walory.

Jaka jest różnica między herbatą a naparem?


Jaka jest różnica między herbatą a naparem?

Chociaż wiele osób uważa, że ​​to to samo, większość gorących napojów, które pijemy i nazywamy herbatą, to w rzeczywistości są to napary.


Herbaty to napoje wytwarzane z jednej rośliny Camellia Sinensis, z głównymi odmianami Sinensis i Assamica. 

Istnieje kilka odmian herbat. Dzięki roślinie CamelliaSsinensis możliwe jest przygotowanie ogromnej różnorodności herbat , które różnią się w zależności od uprawy, poziomu fermentacji, zbioru i przygotowania liści. Ogólnie różne typy można podzielić na cztery grupy:

  • Czarna herbata : wysoko sfermentowana i silnie aromatyzowana;
  • Herbata Oolong: średnia fermentacja o pośrednim smaku;
  • Zielona herbata : lekko sfermentowana i delikatnie aromatyzowana;
  • Biała herbata: produkowana z młodych, delikatnych liści, niesfermentowana.


Napoje przygotowane z innych ziół, takich jak melisa, rumianek, koper włoski, melisa czy przyprawy są klasyfikowane jako napary.

Oprócz nazwy procesu termin ten odnosi się również do napojów wytwarzanych tą techniką. Można więc powiedzieć, że każda herbata jest naparem, ale nie każdy napar jest herbatą .


Pomimo różnic, w Polsce powszechnie używa się słowa „herbata” w odniesieniu do naparów, tak jak w przypadku „ herbaty rumiankowej ”. 



Efekty zdrowotne ziół

Zioła świeże, suszone lub mrożone, dodają potrawom smaku i aromatu oraz urozmaicają każdy posiłek. Możesz uprawiać je w kuchni, na szczęście nie zajmują dużo miejsca, a masz je zawsze pod ręką. Zioła mają niesamowite właściwości zdrowotne. Zawierają wiele witamin i minerałów, które są dla Ciebie dobre. Są bogate w przeciwutleniacze niezbędne w leczeniu różnych problemów zdrowotnych. Czytaj dalej...



Jak przygotować napar?

Sposób przygotowania naparu jest również ważny, aby zapewnić wszystkie korzyści płynące z napoju.

Najbardziej znaną i praktyczną techniką jest użycie herbaty w torebkach , jednak możliwe jest również wykonanie tradycyjnego naparu, zalewając zioła gorącą wodzą.

Wodę można podgrzewać na tradycyjnym ogniu w czajniku lub w elektrycznych dzbankach ze stali nierdzewnej lub szkła.

Kolejnym interesującym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę, jest czas podgrzewania wody. Niektóre herbaty wymagają innej temperatury i czasu parzenia, jak w przypadku Camellia Sinensis .

Ogólnie jednak zaleca się robić napary w wodzie o temperaturze 80ºC i pozostawić zanurzone zioła na maksymalnie 5 minut . W przypadku korzeni, takich jak imbir, zaleca się zaparzanie przez co najmniej 10 minut.



Korzyści z picia herbaty

Światowa produkcja herbaty szacowana jest na około 6,5 mln ton rocznie (wg FAO w raporcie “International tea market: market situation, prospects and emerging issues”). Jaki jest  udział Polaków w spożywaniu herbaty? Czytaj dalej...

Komentarze