Maceracja - moc ziół ukryta w słoiku
Macerat to płynny preparat otrzymywany przez długotrwałe zanurzenie źródła roślinnego w wodzie lub innych płynach o temperaturze pokojowej.
Maceracja to proces ekstrakcji, w którym "świeży lek" umieszcza się na określony czas (od kilku godzin do kilku dni) w rozpuszczalniku.
Rozpuszczalnikiem może być:
- alkohol,
- mieszanina wody i alkoholu (rozpuszczalnik wodno-alkoholowy),
- eter,
- wino lecznicze ( otrzymuje się preparat zwany enolitem ,
- olej (otrzymuje się oleolit).
To samo zioło nasączone alkoholem może mieć inne zastosowanie i działanie niż macerowane w oleju.
Przed użyciem macerat powinien być starannie przefiltrowany przez sitko lub ściereczkę.
Proces maceracji różni się w zależności od rośliny, którą macerujemy, a także w zależności od substancji, w której ją macerujemy.
W przypadku produkcji kosmetyków naturalnych zioła maceruje się w oleju. Nazywane są wtedy maceratami i używa się ich do bezpośrednio na ciało lub jako bazy do balsamów do ust, maści, kremów do ciała, olejków do masażu itp.
Do macerowania można użyć:
- Suszone zioła - daje się ich o połowę mniej niż świeżych ziół. Macerat będzie mniej pachniał, ale będzie mocniejszy. W tym przypadku praktycznie nie ma ryzyka, że nasz macerat spleśnieje.
- Świeże zioła - daje się podwójną ilość suszonych ziół. Gotowy macerat będzie lepiej pachniał, ale uważaj, bo lubi pleśnieć!
Macerowanie w oleju
Do maceracji można użyć oleju słonecznikowego. Nie jest drogi, nie ma mocnego zapachu, dzięki czemu pięknie przenosi zapach ziół i szybko się wchłonie.
Do przygotowania maceratu, który chcemy zastosować bezpośrednio na ciało – np. olejek do twarzy, to warto użyć wysokiej jakości olejku migdałowego. Jest on znacznie łagodniejszy i bardziej odżywczy.
Który olej wybrać?
Zioła należy zostawić do wyschnięcia na co najmniej jeden dzień. Następnie umieszczone w słoiku zalewa się wybranym olejem i podgrzewa w łaźni wodnej. Tak przygotowaną miksturę odstawia się w słońcu (np. na parapecie okiennym) na 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach przecedź przez ściereczkę i zamknij w ciemnej butelce.
Maceracja w maśle shea
Procedura tylko nieznacznie różni się od maceracji w oleju. Tu również można pracować ze świeżymi i suszonymi ziołami , które zachowują się tak samo jak podczas maceracji w oleju! Zioła należy umieścić w słoiku z masłem shea (można je też połączyć z olejem kokosowym) i podgrzać w łaźni wodnej. Wszystkie kwiaty powinny być zanurzone w maśle shea.
Słoik należy wystawić na parapet, na słońce. Przez kolejne 3 dni należy rozpuszczać mieszaninę i pozwalać jej ponownie stwardnieć. Po 3 dniach przecedzamy przez ściereczkę i gotowe :).
Maceracja w alkoholu
W przeciwieństwie do maceracji w oleju lub maśle shea, maceracja w alkoholu jest konieczna z dala od światła, przez 3 tygodnie. Codziennie należy wstrząsać naczynie, aby wszystko dobrze się wymieszało. Waga załadowanych ziół zależy od rodzaju ziół. Podobnie jak siła alkoholu. Najczęściej jednak zioła zalewa się 40% alkoholem.
Nalewki najczęściej stosuje się wewnętrznie leczniczo lub profilaktycznie - przed przeziębieniem, dla wzmocnienia odporności...
Nalewki są znacznie mocniejsze niż herbatki ziołowe czy maceraty olejowe. Alkohol bardzo szybko zaczyna krążyć we krwi, dzięki czemu działanie jest szybsze i silniejsze.
Nalewki, które można stosować zewnętrznie w celach leczniczych lub kosmetycznych to np. nalewka z rozmarynu, nalewka z pokrzywy, nalewka z czosnku niedźwiedziego czy nalewka z propolisu.
Maceracja w glicerynie
W przypadku maceracji w glicerynie postępuje się analogicznie jak w przypadku maceracji w alkoholu. Jeśli zdecydujemy się na suszone zioła, konieczne jest rozcieńczenie gliceryny wodą destylowaną.
Maceraty glicerynowe są często używane w taki sam sposób jak nalewki alkoholowe, są łagodniejsze i dlatego odpowiednie dla dzieci. Ich działanie jest słabsze, przez co są też bezpieczniejsze. Są świetną alternatywą, jeśli chcemy uniknąć podkładów alkoholowych.
Macerat w glicerynie prawidłowo stosowany pomaga nawilżyć skórę, a jeśli są w nim macerowane zioła, przekaże ich moc!
Maceracja w wodzie (często stosowana w ogrodzie)
Wśród naturalnych insektycydów jednym z najważniejszych dla ogrodu rodzinnego jest macerat z pokrzywy , ponieważ oprócz tego, że jest całkowicie organiczny , można go bardzo łatwo wyprodukować samodzielnie , co zapewnia duże oszczędności w porównaniu z pestycydami dostępnymi na rynku.
Pokrzywa jest bardzo powszechnym i bardzo łatwym do rozpoznania spontanicznym ziołem, z tego powodu jest łatwo dostępnym składnikiem do produkcji ekonomicznego i biologicznego pestycydu , który nie wymaga pozwolenia na stosowanie. Liście pokrzywy są parzące i zawierają kwas mrówkowy i kwas salicylowy , czyli właściwości, które wykorzystamy przeciwko pasożytom.
..
Komentarze
Prześlij komentarz