Produkty bogate w błonnik

Spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego. Pokarmy bogate w błonnik dają uczucie sytości, wspomagają trawienie i mogą zapobiegać zaparciom. Ważne jest, aby pozyskiwać błonnik z różnych źródeł, ponieważ spożywanie tylko jednego rodzaju żywności nie zapewnia zdrowej, zbilansowanej diety.

zwiększenie spożycia błonnika jest stosunkowo łatwe — wystarczy włączyć do diety produkty bogate w błonnik.

Produkty bogate w błonnik

Włącz do codziennej diety produkty bogate w błonnik w regularnych posiłkach, a także w przekąskach i koktajlach.

  • Nasiona Chia są najlepszym źródłem błonnika. Są bardzo pożywne, zawierają duże ilości magnezu, fosforu i wapnia. Zawartość błonnika: 34,4 grama na 100 gramów.

  • Prażona kukurydza - jeśli Twoim celem jest zwiększenie spożycia błonnika, popcorn może być najlepszą przekąską, jaką możesz zjeść. Popcorn jest bardzo bogaty w błonnik. Zawartość błonnika: 14,4 gramów na 100 gramów.

  • Migdały są bardzo bogate w wiele składników odżywczych, w tym zdrowe tłuszcze, witaminę E, mangan i magnez. Zawartość błonnika: 12,5 grama na 100 gramów.

  • Ciemna czekolada to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych przekąsek na świecie. Zawiera również wiele składników odżywczych i jest bogata w przeciwutleniacze. Zawartość błonnika: ok. 10 gramów na 100 gramów.

  • Owies należy do najzdrowszych zbóż. Jest bardzo bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.  Owies zawiera potężny rozpuszczalny błonnik zwany beta glukanem, który ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i cholesterolu. Zawartość błonnika: pełne ziarno owsa zawiera go przeciętnie 32%, zaś płatki owsiane około 14% (z czego rozpuszczalnego w wodzie to blisko 8%).

  • Soczewica  jest bardzo tania i należy do najbardziej pożywnych produktów spożywczych. Zawartość błonnika: ok.  8 grama na 100 gramów

  • Awokado to wyjątkowy owoc, który jest pełen zdrowych tłuszczów. Awokado jest bardzo bogate w witaminę C, potas , magnez, witaminę E i różne witaminy z grupy B. Ma również liczne korzyści zdrowotne. Zawartość błonnika: 6,7 grama na 100 gramów.

  • Maliny są bardzo pożywne i mają bardzo mocny smak. Są bogate w witaminę C i mangan. Zawartość błonnika: 6,5 grama na 100 gramów.

  • Karczoch to warzywo bogate w wiele składników odżywczych i jedno z najlepszych źródeł błonnika.  Zawartość błonnika: ok. 6 gramów na 100 gramów.

  • Brukselka to warzywo krzyżowe spokrewnione z brokułami . Jest bardzo bogata w witaminę K, potas, kwas foliowy i silne przeciwutleniacze, które zwalczają raka. Zawartość błonnika: ok. 4-5 gramów na 100 gramów.

  • Banany są dobrym źródłem składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy B6 i potasu.  Zielony lub niedojrzały banan zawiera również znaczną ilość skrobi opornej, rodzaju niestrawnych węglowodanów, które działają jak błonnik. Zawartość błonnika: 2,6 grama na 100 gramów


Oto pełna lista produktów o najwyższej zawartości błonnika (ilość błonnika w 100 gramach produktu)

Owoce bogate w błonnik:

  • Ananas - 1,4 g
  • Arbuz - 0,4 g
  • Awokado - 6,7 g
  • Banany - 2,6 g
  • Cytryna - 2,8 g
  • Czarna porzeczka - 2,4 g
  • Czerwona porzeczka - 2 g
  • Granaty - 4 g
  • Grejpfrut - 1,1 g
  • Gruszki - 3,1 g
  • Jabłka - 1,3 g
  • Jagody - 2,4 g
  • Jeżyny - 5,3 g
  • Kantalupa - 0,9 g
  • Kiwi - 3 g
  • Klementynka - 1,7 g
  • Maliny - 6,5 g
  • Mandarynki - 1,8 g
  • Mango - 1,8 g
  • Morele - 1,5 g
  • Morele - 2 g
  • Morwy - 1,7 g
  • Nektarynki - 2 g
  • Papaja - 1,8 g
  • Pomarańcze - 2,4 g
  • Pomelo - 1 g
  • Suszone jagody goji - 14,3 g 
  • Śliwki - 2,1 g
  • Świeże daktyle - 8 g
  • Truskawki - 2 g
  • Truskawki - 2 g
  • Winogrona - 0,9 g
  • Wiśnie - 2,1 g

Warzywa bogate w błonnik:

  • Bakłażan - 3,4 g
  • Brokuły - 2,6 g 
  • Brukselka - 4-5 g
  • Burak gotowany - 1,7 g
  • Cebula - 1,4 g
  • Chrzan - 6 g
  • Cukinia - 1,1 g
  • Czerwona cebula - 1,4 g
  • Czerwona kapusta - 2 g
  • Czerwona papryczka chili - 1,5 g
  • Endywia - 3,1 g
  • Gotowana soczewica - 7,9 g 
  • Jarmuż - 1,7 g
  • Kalafior - 2,5 g
  • Kapusta - 2 g
  • Karczoch - 6 g
  • Koper włoski - 3,1 g
  • Koper włoski - 3,1 g
  • Marchew - 2,8 g 
  • Ogórki - 0,7 g
  • Papryka - 2,1 g
  • Pasternak, korzeń - 4,9 g
  • Pokrzywy - 3,2 g 
  • Pomidory - 1,2 g
  • Pory - 1,8 g
  • Rukola - 1,6 g
  • Rzepa - 1,8 g
  • Rzodkiewka - 1,6 g
  • Sałata - 2,1 g
  • Seler korzeniowy - 1,6 g
  • Słodkie ziemniaki - 3 g
  • Stewia zawiera - 2,9 g
  • Surowe buraki - 2,8 g
  • Suszona soczewica - 30,5 g
  • Szparagi - 2,1 g
  • Szpinak - 2,2 g
  • Tłusta czerwona papryka - 2,1 g
  • Zielona cebula - 2,6 g
  • Zielona papryka - 1,5 g
  • Zielony czosnek - 4 g
  • Zielony groszek - 2,6 g
  • Ziemniaki - 2 g
  • Żółta papryka - 0,9 g

Przyprawy i zioła bogate w błonnik:

  • Chili w proszku - 34,2 g 
  • Goździki - 34,2 g 
  • Kardamon - 28 g
  • Koper - 2,1 g
  • Liście kolendry - 2,8 g
  • Liście pietruszki zawierają - 3,3 g
  • Mielony cynamon - 54,3 g
  • Suszona kasza gryczana - 40,5 g 
  • Suszona kolendra - 10,4 g 
  • Suszone oregano - 42,8 g 
  • Suszony koperek - 12,6 g
  • Suszony rozmaryn - 42,6 g 
  • Suszony tymianek - 46 g
  • Szafran - 3,9 g
  • Świeża mięta - 8 g
  • Świeży imbir - 2 g
  • Świeży rozmaryn - 14,1 g 
  • Zielona bazylia - 3,9 g 
  • Zielony tymianek - 14 g

Bogate w błonnik nasiona i nasiona oleiste:

  • Dojrzałe kasztany - 5,1 g 
  • Migdały - 12,5 g
  • Nasiona chia - 34,4 g
  • Nasiona kminku - 38 g
  • Orzech włoski - 6,1 g
  • Orzechy brazylijskie - 8 g
  • Orzechy laskowe - 21,4 g 
  • Orzechy laskowe - 8,5 g 
  • Orzechy makadamia - 8,6 g 
  • Orzechy nerkowca - 3 g
  • Orzechy pekan - 9,6 g
  • Orzeszki piniowe - 5,4 g
  • Orzeszki ziemne - 8,5 g
  • Pestki dyni - 3,9 g 
  • Pistacje - 10,3 g 
  • Siemię lniane - 27,3 g 
  • Surowe, łuskane kasztany - 3 g
  • Ziarna sezamu - 11,8 g 
  • Ziarna słonecznika - 11,1 g 


W mięsie, rybach, drobiu, jajach czy mleku nie ma błonnika pokarmowego.

Komentarze