Produkty bogate w błonnik
Spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego. Pokarmy bogate w błonnik dają uczucie sytości, wspomagają trawienie i mogą zapobiegać zaparciom. Ważne jest, aby pozyskiwać błonnik z różnych źródeł, ponieważ spożywanie tylko jednego rodzaju żywności nie zapewnia zdrowej, zbilansowanej diety.
Produkty bogate w błonnik
Włącz do codziennej diety produkty bogate w błonnik w regularnych posiłkach, a także w przekąskach i koktajlach.
- Nasiona Chia są najlepszym źródłem błonnika. Są bardzo pożywne, zawierają duże ilości magnezu, fosforu i wapnia. Zawartość błonnika: 34,4 grama na 100 gramów.
- Prażona kukurydza - jeśli Twoim celem jest zwiększenie spożycia błonnika, popcorn może być najlepszą przekąską, jaką możesz zjeść. Popcorn jest bardzo bogaty w błonnik. Zawartość błonnika: 14,4 gramów na 100 gramów.
- Migdały są bardzo bogate w wiele składników odżywczych, w tym zdrowe tłuszcze, witaminę E, mangan i magnez. Zawartość błonnika: 12,5 grama na 100 gramów.
- Ciemna czekolada to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych przekąsek na świecie. Zawiera również wiele składników odżywczych i jest bogata w przeciwutleniacze. Zawartość błonnika: ok. 10 gramów na 100 gramów.
- Owies należy do najzdrowszych zbóż. Jest bardzo bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Owies zawiera potężny rozpuszczalny błonnik zwany beta glukanem, który ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i cholesterolu. Zawartość błonnika: pełne ziarno owsa zawiera go przeciętnie 32%, zaś płatki owsiane około 14% (z czego rozpuszczalnego w wodzie to blisko 8%).
- Ciecierzyca to kolejny rodzaj roślin strączkowych, który jest pełen składników odżywczych, w tym minerałów i białka. Zawartość błonnika: 7,6 na 100 gramów. Z ciecierzycy można sporządzić fantastyczne gofry.
- Soczewica jest bardzo tania i należy do najbardziej pożywnych produktów spożywczych. Zawartość błonnika: ok. 8 grama na 100 gramów
- Awokado to wyjątkowy owoc, który jest pełen zdrowych tłuszczów. Awokado jest bardzo bogate w witaminę C, potas , magnez, witaminę E i różne witaminy z grupy B. Ma również liczne korzyści zdrowotne. Zawartość błonnika: 6,7 grama na 100 gramów.
- Maliny są bardzo pożywne i mają bardzo mocny smak. Są bogate w witaminę C i mangan. Zawartość błonnika: 6,5 grama na 100 gramów.
- Karczoch to warzywo bogate w wiele składników odżywczych i jedno z najlepszych źródeł błonnika. Zawartość błonnika: ok. 6 gramów na 100 gramów.
- Brukselka to warzywo krzyżowe spokrewnione z brokułami . Jest bardzo bogata w witaminę K, potas, kwas foliowy i silne przeciwutleniacze, które zwalczają raka. Zawartość błonnika: ok. 4-5 gramów na 100 gramów.
- Banany są dobrym źródłem składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy B6 i potasu. Zielony lub niedojrzały banan zawiera również znaczną ilość skrobi opornej, rodzaju niestrawnych węglowodanów, które działają jak błonnik. Zawartość błonnika: 2,6 grama na 100 gramów
Oto pełna lista produktów o najwyższej zawartości błonnika (ilość błonnika w 100 gramach produktu)
Owoce bogate w błonnik:
- Ananas - 1,4 g
- Arbuz - 0,4 g
- Awokado - 6,7 g
- Banany - 2,6 g
- Cytryna - 2,8 g
- Czarna porzeczka - 2,4 g
- Czerwona porzeczka - 2 g
- Granaty - 4 g
- Grejpfrut - 1,1 g
- Gruszki - 3,1 g
- Jabłka - 1,3 g
- Jagody - 2,4 g
- Jeżyny - 5,3 g
- Kantalupa - 0,9 g
- Kiwi - 3 g
- Klementynka - 1,7 g
- Maliny - 6,5 g
- Mandarynki - 1,8 g
- Mango - 1,8 g
- Morele - 1,5 g
- Morele - 2 g
- Morwy - 1,7 g
- Nektarynki - 2 g
- Papaja - 1,8 g
- Pomarańcze - 2,4 g
- Pomelo - 1 g
- Suszone jagody goji - 14,3 g
- Śliwki - 2,1 g
- Świeże daktyle - 8 g
- Truskawki - 2 g
- Truskawki - 2 g
- Winogrona - 0,9 g
- Wiśnie - 2,1 g
Warzywa bogate w błonnik:
- Bakłażan - 3,4 g
- Brokuły - 2,6 g
- Brukselka - 4-5 g
- Burak gotowany - 1,7 g
- Cebula - 1,4 g
- Chrzan - 6 g
- Cukinia - 1,1 g
- Czerwona cebula - 1,4 g
- Czerwona kapusta - 2 g
- Czerwona papryczka chili - 1,5 g
- Endywia - 3,1 g
- Gotowana soczewica - 7,9 g
- Jarmuż - 1,7 g
- Kalafior - 2,5 g
- Kapusta - 2 g
- Karczoch - 6 g
- Koper włoski - 3,1 g
- Koper włoski - 3,1 g
- Marchew - 2,8 g
- Ogórki - 0,7 g
- Papryka - 2,1 g
- Pasternak, korzeń - 4,9 g
- Pokrzywy - 3,2 g
- Pomidory - 1,2 g
- Pory - 1,8 g
- Rukola - 1,6 g
- Rzepa - 1,8 g
- Rzodkiewka - 1,6 g
- Sałata - 2,1 g
- Seler korzeniowy - 1,6 g
- Słodkie ziemniaki - 3 g
- Stewia zawiera - 2,9 g
- Surowe buraki - 2,8 g
- Suszona soczewica - 30,5 g
- Szparagi - 2,1 g
- Szpinak - 2,2 g
- Tłusta czerwona papryka - 2,1 g
- Zielona cebula - 2,6 g
- Zielona papryka - 1,5 g
- Zielony czosnek - 4 g
- Zielony groszek - 2,6 g
- Ziemniaki - 2 g
- Żółta papryka - 0,9 g
Przyprawy i zioła bogate w błonnik:
- Chili w proszku - 34,2 g
- Goździki - 34,2 g
- Kardamon - 28 g
- Koper - 2,1 g
- Liście kolendry - 2,8 g
- Liście pietruszki zawierają - 3,3 g
- Mielony cynamon - 54,3 g
- Suszona kasza gryczana - 40,5 g
- Suszona kolendra - 10,4 g
- Suszone oregano - 42,8 g
- Suszony koperek - 12,6 g
- Suszony rozmaryn - 42,6 g
- Suszony tymianek - 46 g
- Szafran - 3,9 g
- Świeża mięta - 8 g
- Świeży imbir - 2 g
- Świeży rozmaryn - 14,1 g
- Zielona bazylia - 3,9 g
- Zielony tymianek - 14 g
Bogate w błonnik nasiona i nasiona oleiste:
- Dojrzałe kasztany - 5,1 g
- Migdały - 12,5 g
- Nasiona chia - 34,4 g
- Nasiona kminku - 38 g
- Orzech włoski - 6,1 g
- Orzechy brazylijskie - 8 g
- Orzechy laskowe - 21,4 g
- Orzechy laskowe - 8,5 g
- Orzechy makadamia - 8,6 g
- Orzechy nerkowca - 3 g
- Orzechy pekan - 9,6 g
- Orzeszki piniowe - 5,4 g
- Orzeszki ziemne - 8,5 g
- Pestki dyni - 3,9 g
- Pistacje - 10,3 g
- Siemię lniane - 27,3 g
- Surowe, łuskane kasztany - 3 g
- Ziarna sezamu - 11,8 g
- Ziarna słonecznika - 11,1 g
Komentarze
Prześlij komentarz