Podagrycznik pospolity

To chyba jedno z najbardziej znienawidzonych ziół przez ogrodników i rolników. Ale bądźmy wdzięczni, że tak przydatnego zioła, nie można tak łatwo się pozbyć, w przeciwnym razie mogłoby już wyginąć. Pozwólmy raczej, aby oddało nam trochę swojej siły życiowej, wykorzystując je, jako zioło lecznicze.

Aby wiarygodnie rozpoznać i odróżnić podagrycznika pospolitego od innych członków rodziny, którzy również mają białe kwiaty, możesz zapamiętać cyfrę 3. Liść ma trzy części i jest ponownie podzielony na trzy części, łodyga rośliny jest trójkątna.

Zielarze nazywają podagrycznika pospolitego „cudownym lekarstwem”. Używają go, jako lekarstwa na żylaki, kaszel, inwazję robaków, ból zęba, dnę moczanową, reumatyzm i zaparcia. 

Podagrycznik był już znany Rzymianom i to oni podobno rozprzestrzenili go po całej Europie. Już w średniowieczu podagrycznik był stosowany przy problemach sercowo-naczyniowych, dnie moczanowej, reumatyzmie i bólu rwy kulszowej.


PODAGRYCZNIK POSPOLITY

   Nazwa naukowa: Aegopodium podagraria


   Spotykane nazwy: kozia stopka, diabelska stopka, barszlica, giersz.

Dna jest prawdopodobnie głównym obszarem leczniczym podagrycznika, dlatego jest nawet wymieniona w nazwie łacińskiej, „podagraria” oznacza dnę. Aegopodium nawiązuje do wyglądu liści, które przypominają kozie kopyto, dlatego tykwę nazywa się także kozią stopą.


   Co zawiera ziele i kłącze: 

  • olejki eteryczne (limonen, felandren, terpeny), 
  • flawonoidy (kemferol), 
  • kwasy organiczne (chlorogenowy, kawowy), 
  • sole mineralne (żelazo, miedź, mangan, bor, tytan, wapń, potas), 
  • witamina C (40-100mg% witaminy C) oraz witamina A.


   Działanie: 
  • przeciwreumatyczne, 
  • przeciwpodagrze, 
  • przeciwbakteryjne, 
  • przeciwgrzybicze, 
  • odkwaszające, 
  • przeciwzapalne, 
  • moczopędne, 
  • wzmacniające.

   Od zapalenia pęcherza po ból zęba:

  • infekcje pęcherza
  • przeziębienia
  • wiosenne zmęczenie
  • dna moczanowa
  • hemoroidy
  • lumbago
  • kaszel
  • ugryzienia owadów ( przypadku ukąszeń owadów i oparzeń (w tym oparzeń słonecznych) na dotknięte obszary skóry można nałożyć świeżo zmielone liście tykwy, aby zapewnić ulgę)
  • rwa kulszowa
  • żylaki
  • reumatyzm
  • oparzenia
  • zaparcie
  • robaki
  • ból zęba

Jak wygląda podagrycznik i gdzie najczęściej można go znaleźć?

  • Aby wiarygodnie rozpoznać i odróżnić podagrycznika pospolitego od innych członków rodziny, którzy również mają białe kwiaty, możesz zapamiętać cyfrę 3. Liść ma trzy części i jest ponownie podzielony na trzy części, łodyga rośliny jest trójkątna.
    Łodyga kwiatowa ma przekrój trójkątny i poza małym listkiem pośrodku jest naga. 
  • Liście są podwójnie pierzaste i ułożone naprzemiennie. Rozdrobnione liście mają także nieporównywalnie aromatyczny zapach marchwi, pietruszki i selera.
  • Kwiat osadzony jest na końcu łodygi w tak zwanych podwójnych baldachimach. Pojedyncze kwiaty są dość małe, białe i hermafrodytyczne (to jest grupa roślin mają organy żeńskie i męskie w tym samym kwiatku. Oznacza to, że kiedy je zobaczymy, znajdziemy zarówno pręciki z pylnikami, jak i piętno. W przeciwieństwie do pozostałych, hermafrodyty zapylają się samoczynnie, bez konieczności stosowania owada zapylającego). 
  • Gładkie, jajowate owoce o długości 3–4 mm przypominają ziarna kminku.

Zazwyczaj znajdziesz go w dużych ilościach na skraju lasu, przy drogach, na zboczach, a często w towarzystwie pokrzyw. Należy do rodziny baldaszkowatych.

Główny okres kwitnienia przypada na maj – lipiec. Pierwsze delikatne liście można zbierać zwykle na początku kwietnia. Nasiona i korzenie zbiera się jesienią.


Aby wiarygodnie rozpoznać i odróżnić podagrycznika pospolitego od innych członków rodziny, którzy również mają białe kwiaty, możesz zapamiętać cyfrę 3. Liść ma trzy części i jest ponownie podzielony na trzy części, łodyga rośliny jest trójkątna.

Podagrycznik pospolity łatwo pomylić z bardzo inwazyjną, parzącą rośliną – barszczem Sosnowskiego. Nawet samo przebywanie w niewielkiej odległości od tej toksycznej rośliny może być szkodliwe dla zdrowia. Jeśli więc nie masz pewności co do gatunku rośliny, zrezygnuj ze zbiorów i sięgnij po gotowy susz z podagrycznika, dostępny w aptece.


Do czego można wykorzystać podagrycznika?

1 łyżkę suszonych liści podagrycznika zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć 15 minut. Przecedzić. Spożywać 3 razy dziennie po szklance lub wykorzystać zewnętrznie: można przygotować ciepły lub gorący okład na stawy, bądź wystudzić napar i zastosować go do przemywania cery trądzikowej, drobnych ran i podrażnień skóry.

  • Kąpiel z dodatkiem naparu z podagrycznika na reumatyzm, dnę moczanową, rwę kulszową i hemoroidy.

150 g suszonych korzeni  i świeżych liści podagrycznika zagotuj w 1 litrze wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie przykryj i odstaw na kolejne 10 minut.
Odcedź i wlej napar do ciepłej wody do kąpieli.
Kąp się w nim przez 15 do 20 minut, następnie weź prysznic i odpocznij chwilę.
Kąpiel ma działanie przeciwzapalne i łagodzące ból. 


  • Użyj podagrycznika również w kuchni. 

Dodaj go jako warzywa liściastego do sałatki, do zupy, do pasty do smarowania i pesto

Prawdziwym przysmakiem są młode, delikatne pędy liści podagrycznika, które są jeszcze złożone i świeżo wyrastają z ziemi. 

Można je przetwarzać w dużych ilościach i na różnorodne dania warzywne niemal przez cały rok. Drobno lub grubo siekany jak szpinak świetnie nadaje się jako nadzienie do strudla lub lassagne, jako dodatek do dań jajecznych, pasztetów, zup warzywnych i wszelkiego rodzaju sałatek z surowych warzyw. Oczywiście także w mieszankach ziołowych, które można również zamrozić.

Szczególnie aromatyczne są jeszcze pączkujące kwiatostany podagrycznika.

Ale w pełni rozwinięte kwiaty można również wykorzystać jako jadalną dekorację oraz do aromatyzowania deserów i napojów. Liście zebrane jesienią można delikatnie wysuszyć i drobno zmielić, a zimą wykorzystać jako przyprawę. Dojrzałe, aromatyczne owoce, świeże lub suszone, są dobrą przyprawą do aromatyzowania win, alkoholi lub jako dodatek do ciasta chlebowego. Zimą nasiona można wyhodować w postaci kiełków w urządzeniu do kiełkowania na parapecie okna. Oznacza to, że masz domową „super żywność” i możesz obejść się bez drogich produktów przemysłowych.


Komentarze