Herbatki na odporność

Wraz z nadejściem jesieni pojawiają się także typowe sezonowe dolegliwości, takie jak przeziębienie, zapalenie zatok, kaszel, ból gardła. Dlatego tak ważne jest wspieranie organizmu i obrona układu odpornościowego, aby nie dać się grypie sezonowej lub przynajmniej złagodzić jej objawy.

Nasz układ odpornościowy, zwłaszcza w jesiennych i zimnych miesiącach, należy wspierać poprzez spożywanie pokarmów bogatych w witaminy, stałą aktywność fizyczną, ale także spożywanie napojów bogatych w dobroczynne właściwości, np. herbat ziołowych .


Nasz układ odpornościowy, zwłaszcza w jesiennych i zimnych miesiącach, należy wspierać  spożywając pokarmy bogate w witaminy, pić dużo wody i herbat rozgrzewających, nie zapominając przy tym o stałej aktywności fizycznej.


Herbata ziołowa na walkę z osłabieniem odporności

Panaceum na długie jesienne wieczory to wypicie gorącej herbaty owocowej lub ziołowej. Picie rano, w ciągu dnia lub wieczorem herbatek ziołowych i naparów to kilka minut codziennego odprężenia, które naprawdę mogą zrobić różnicę.

Uważny wybór składników herbaty ziołowej, którą zamierzasz sięraczyć jest ważny, a nawet fundamentalny. Tak naprawdę, w zależności od owoców lub ziół, z których sporządzany jest napój, korzyści dla organizmu będą różne.


Jak wybrać składniki herbaty ziołowej na odporność?

Dobór składników herbaty ziołowej nie powinien być przypadkowy. Wręcz przeciwnie, każde zioło ma swoje właściwości i w inny sposób może wspomóc układ odpornościowy. Istnieją na przykład zioła o właściwościach immunostymulujących, przeciwzapalnych  czy przeciwutleniających. 

Składnikiem, którego nie może zabraknąć w herbacie ziołowej, aby była ona naprawdę rozpieszczającą i pełną dobrego samopoczucia dla organizmu jest witamina C. Witamina ta faktycznie stymuluje obronę immunologiczną , a także interweniuje w produkcję kolagenu, czyli substancji wewnątrzkomórkowej tworzącej strukturę mięśni, kości, chrząstki i tkanek. Oprócz tego bierze udział w syntezie niektórych ważnych hormonów i neuroprzekaźników. Witamina C ma również właściwości przeciwutleniające.


  • Cytryna

Zastrzyk czystej witaminy C. Cytryna to superfood , panaceum na jesień i zimę, którą można podawać do herbatek ziołowych, ewentualnie łączyć z innymi składnikami, np. imbirem czy kurkumą.  Cytryna ma niesamowite właściwości lecznicze i wiele korzyści zdrowotnych. W rzeczywistości owoc ten zawiera witaminy i flawonoidy (przeciwutleniacze). Cytryna łagodzi ból gardła (tym bardziej w połączeniu z miodem), wspomaga uczucie sytości i trawienie. Jest także naturalnym środkiem antybakteryjnym.


Innymi roślinami zawierającymi dużą ilość witaminy C są:

  • aronia 
  • żurawina
  • hibiskus
  • rokitnik zwyczajny
  • dzika róża 
  • czarny bez


  • Zielona herbata

Zielona herbata jest coraz bardziej uwielbiana ze względu na przyjemny smak, ale przede wszystkim ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Mówi się, że to prawdziwy eliksir piękna, antidotum na starzenie się. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i pomaga organizmowi bronić się przed wolnymi rodnikami (reaktywnymi cząsteczkami biorącymi udział w uszkodzeniach komórkowych). To nie wszystko: zielona herbata pomaga również obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, dzięki czemu działa ochronnie przed chorobami układu krążenia.


  • Imbir

Imbirowa herbata ziołowa już zachęca swoim żółtym kolorem i przyjemnym korzennym i ostrym zapachem. Imbir to korzeń bogaty w właściwości takie jak: wspomaga trawienie i przeciwdziała objawom związanym z niestrawnością , takim jak wzdęcia.

Imbir działa również przeciw nudnościom (dlatego polecany jest także kobietom w ciąży): kontroluje i zapobiega nudnościom i wymiotom .


  • Jeżówka purpurowa (echinacea)

Echinacea ma właściwości przeciwwirusowe i immunostymulujące , które są cenne w walce z zimnymi miesiącami. Główne właściwości tej rośliny to pobudzenie i wzmocnienie układu odpornościowego - zwłaszcza przed przeziębieniami - działanie bakteriostatyczne, wirusostatyczne i przeciwzapalne. Echinaceę, nawet w postaci herbaty ziołowej, wybiera się zatem przede wszystkim w celu wzmocnienia układu odpornościowego w przypadku pojawienia się przeziębienia i grypy .



  • Nie zapomnij o naturalnych antybiotykach: czosnku i cebuli.


Komentarze