10 aromatycznych ziół i przypraw obniżających ciśnienie krwi

Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszym i powiązanym  czynnikiem ryzyka chorób serca , któremu można zapobiegać. Ciśnienie krwi można kontrolować za pomocą leków, ale wiele zmian w diecie i stylu życia może w rzeczywistości obniżyć ciśnienie krwi , a co za tym idzie, ryzyko chorób serca . Niektóre zioła i przyprawy mogą obniżać ciśnienie krwi , dlatego w przypadku nadciśnienia wskazane jest wprowadzenie ich do diety. 

Niektóre zioła i przyprawy mogą obniżać ciśnienie krwi , dlatego w przypadku nadciśnienia wskazane jest wprowadzenie ich do diety.

Poznaj 10 ziół i przypraw na nadciśnienie

Wśród środków zmniejszających zawartość soli w codziennej diecie warto zastosować 10 aromatycznych ziół , świeżych lub w naparach oraz niektóre przyprawy, które dzięki swoim właściwościom są w stanie obniżyć ciśnienie krwi :


Bazylia

Bazylia jest bogata w eugenol , przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, który jest szczególnie korzystny dla zdrowia. Promuje szereg korzystnych efektów, w tym obniżenie ciśnienia krwi, działając jako naturalny bloker kanału wapniowego . Blokery kanałów wapniowych zapobiegają przemieszczaniu się wapnia do komórek serca i tętnic, umożliwiając rozluźnienie  naczyń krwionośnych i rozrzedzenie krwi.


Natka pietruszki

Pietruszka to aromatyczne zioło popularne na całym świecie. Ma szczególnie interesujący profil żywieniowy: zawiera różnorodne związki, takie jak witamina C i dietetyczne karotenoidy , które mogą obniżać ciśnienie krwi. Kilka badań wykazało, że przeciwutleniacze karotenoidowe obniżają ciśnienie krwi i cholesterol LDL (zły), czynnik ryzyka chorób serca.


Seler naciowy

Seler naciowy (Apium Graeolens) to wszechstronna roślina bogata w różne składniki odżywcze , takie jak żelazo , magnez , mangan , wapń i naturalny błonnik . Elementy, które przyczyniają się do utrzymania ciśnienia krwi poniżej progu ryzyka . Ekstrakt z nasion selera może pomóc obniżyć ciśnienie krwi , działając jako naturalny bloker kanału wapniowego.


Czosnek

Czosnek – świeży lub suszony – jest szczególnie korzystny dla zdrowia serca . W rzeczywistości czosnek zawiera związki siarki , takie jak allicyna , które mogą pomóc zwiększyć przepływ krwi i rozluźnić naczynia krwionośne. Łącznie te czynniki mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Kilka badań z udziałem osób z nadciśnieniem wykazało, że spożycie czosnku obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi średnio odpowiednio o 8,3 mm Hg i 5,5 mm Hg.


Tymianek

Tymianek to bogate i zdrowe, smaczne zioło aromatyczne. Zawarty w nim kwas rozmarynowy  jest jednym ze związków zmniejszających stany zapalne i poziom cukru we krwi , czyli dwa negatywne czynniki dla zdrowia. Może również pomóc w obniżeniu skurczowego ciśnienia krwi poprzez hamowanie enzymu konwertującego angiotensynę (ACE). ACE to cząsteczka zwężająca naczynia krwionośne i zwiększająca ciśnienie krwi. Dlatego jego hamowanie może obniżyć ciśnienie krwi. Przyjmowanie ekstraktu z grasicy zmniejsza również czynniki ryzyka chorób serca, takie jak cholesterol całkowity , cholesterol LDL (zły) i trójglicerydy .


Koci pazur (uncaria tomentosa, vilcacora lub czepota puszysta)

Koci pazur jest polską nazwą dla rośliny. Jej łacińska nazwa to uncaria tomentosa, choć w użytku funkcjonuje głównie nazwa nawiązująca do długich i ostrych kocich pazurów (ze względu na to, że takie same pojawiają się na korze rośliny).  Pazur kota zawiera kilka związków, takich jak hirsutyna i rinokofilina , które mogą obniżać ciśnienie krwi, działając jako naturalne blokery kanału wapniowego . Dodatkowo związki te mogą stymulować naczynia krwionośne do wytwarzania tlenku azotu – związku chemicznego, który pomaga rozluźniać i rozszerzać naczynia krwionośne. 


Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri)

Bakopa drobnolistna (łac. Bacopa monnieri) zaliczana jest do najważniejszych roślin Ajurvedy i od ponad 5000 lat znajduje zastosowanie w lecznictwie. Bacopa monnieri to zioło rosnące na bagnistych terenach południowej Azji. Praktycy medycyny ajurwedyjskiej stosują ją w leczeniu różnych dolegliwości, w tym lęków , problemów z pamięcią i nadciśnienia . Zioło zdolne do obniżenia zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi poprzez stymulację naczyń krwionośnych do uwalniania tlenku azotu. Jest dostępny w kilku postaciach, w tym w proszku i kapsułkach .


Cynamon

Cynamon to przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej kory drzew z rodzaju Cinnamomu. Stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej w leczeniu chorób serca , w tym nadciśnienia, pomaga rozszerzać i rozluźniać naczynia krwionośne. Kilka badań wykazało, że spożycie cynamonu obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi średnio odpowiednio o 6,2 mm Hg i 3,9 mm Hg.


Imbir

Imbir jest niezwykle wszechstronny i stanowi podstawę medycyny alternatywnej . Korzeń szczególnie odpowiedni do poprawy wielu aspektów zdrowia serca, w tym krążenia , poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Imbir działa jako bloker kanału wapniowego i naturalny inhibitor ACE . Imbir jest dostępny w handlu świeży, suszony, w proszku i jako skoncentrowany suplement. 


Kardamon

Kardamon to przyprawa o lekko słodkim i intensywnym smaku. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, działając jako naturalny bloker kanału wapniowego i środek moczopędny . 


Ale zioła to nie wszystko. Aby obniżyć ciśnienie krwi popracuj nad swoimi nawykami żywieniowymi:

  • Regularne ćwiczenia wzmacniają serce i skuteczniej pompują krew, co obniża ciśnienie w tętnicach. Spacery nawet 30 minut dziennie mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
  • Ogranicz spożycie sodu. Jeśli masz stale wysokie ciśnienie krwi, warto zmniejszyć spożycie sodu i sprawdzić, czy to coś zmieni. Zamień przetworzoną żywność na świeżą i dopraw ziołami i przyprawami, a nie solą.
  • Ogranicz alkohol. W rzeczywistości alkohol jest przyczyną 16% przypadków nadciśnienia na całym świecie. Chociaż niektóre badania sugerują, że niewielkie lub umiarkowane ilości alkoholu (np. kieliszek czerwonego wina do posiłku) mogą chronić serce, korzyści te można zrekompensować działaniami niepożądanymi, takie jak wzrost poziomu ciśnienia krwi. 
  • Rzuć palenie papierosów. Każde zaciągnięcie się dymem papierosowym powoduje niewielki, przejściowy wzrost ciśnienia krwi. Wiadomo również, że substancje chemiczne zawarte w tytoniu uszkadzają naczynia krwionośne.
  • Ogranicz spożycie kawy. Filiżanka kawy może spowodować natychmiastowy wzrost ciśnienia krwi . Kofeina przyjmowana w nadmiernych dawkach powoduje nagły wzrost ciśnienia krwi.
  • Jedz produkty bogate w potas, wapń i magnez. 
    • Do produktów szczególnie bogatych w potas zaliczają się: warzywa (zwłaszcza liściaste, pomidory , ziemniaki i słodkie ziemniaki), owoce (w tym melony ,  banany  , awokado , pomarańcze i morele), produkty mleczne, ryby (tuńczyk i łosoś), orzechy  i nasiona, fasola. 
    • Do produktów szczególnie bogatych w wapń zaliczają się: produkty mleczne, zielone warzywa liściaste, fasola, sardynki, tofu . 
    • Do produktów szczególnie bogatych w magnez zaliczają się: warzywa (boćwina , karczochy i szpinak), suszone owoce (orzechy włoskie, migdały , orzechy nerkowca , orzeszki ziemne , pistacje i orzechy laskowe), produkty mleczne, rośliny strączkowe , kurczak , całe ziarna .
  • Jedzenie ciemnej czekolady. Gorzka czekolada i proszek kakaowy są bogate we flawonoidy , związki roślinne, które powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych . 
  • Ogranicz cukier i rafinowane węglowodany. Nie tylko cukier , ale wszystkie rafinowane węglowodany (węglowodany oczyszczone), takie jak te znajdujące się w białej mące, szybko przekształcają się w poziom cukru we krwi i mogą powodować dyskomfort.
  • Naucz się radzić sobie ze stresem.
  • Medytacja i oddychanie. Zarówno medytacja, jak i głębokie oddychanie mogą aktywować przywspółczulny układ nerwowy . System ten aktywuje się, gdy ciało się relaksuje, spowalniając tętno i obniżając ciśnienie krwi. 

Komentarze